Understanding High Visibility Clothing Standards - VELTUFFÂź DK

Varför behöver jag varselklÀder?

VarselklÀder Àr ett obligatoriskt krav för alla branscher dÀr arbete sker nÀra trafik, kranar och andra motorfordon. Det Àr ocksÄ viktigt för alla dÄliga ljusförhÄllanden (till exempel arbete som utförs pÄ natten, eller i en mörkare miljö som ett lager). Den huvudsakliga funktionen för varselklÀder Àr att minska risken för olyckor i dessa potentiellt farliga miljöer genom att fÄ bÀraren att synas tydligt mot bakgrunden. BÀraren ska vara tydligt synlig frÄn alla vinklar och utformningen av reflexdetaljer och fluorescerande material ska sÀkerstÀlla detta.

Vilka Àr de nuvarande bestÀmmelserna?

EN ISO 20471:2013 Ă€r den internationella standarden för sĂ€kerhetskrav och testmetoder nĂ€r det gĂ€ller varselklĂ€der, och Ă€r tillĂ€mplig pĂ„ alla högrisksituationer. Den anvĂ€nds specifikt för att bedöma ”varselklĂ€der som kan visuellt signalera anvĂ€ndarens nĂ€rvaro” och bedömer lĂ€mpligheten och hĂ„llbarheten hos reflekterande material.

Certifikaten Àr giltiga i 5 Är, vilket sÀkerstÀller att alla varselplagg fortsÀtter att uppfylla de standarder som krÀvs och alla uppdateringar av de internationella standarderna.

Vad bedöms inför en certifiering?

Det finns 3 nyckelkomponenter som anvÀnds för att bedöma om ett plagg uppfyller sÀkerhetskraven enligt EN ISO 20471. Det rör sig om följande:

  1. Det fluorescerande materialet

Detta ökar synligheten i dagsljus och kan ocksÄ öka synligheten pÄ natten.

  1. Reflexdetaljerna

Dessa Àr utformade för att förbÀttra synligheten under dygnets mörkare timmar. Reflexband krÀver en ljuskÀlla för att fungera och skapa reflexion. De Àr oumbÀrliga för dem som arbetar nattetid.

  1. Det kontrasterande materialet

Vissa varselklÀder har mörkfÀrgade delar som Àr mindre kÀnsliga för smuts Àn det fluorescerande tyget och reflexbanden. De omrÄden som tÀcks med kontrasttyg Àr vanligtvis dÀr smuts brukar ansamlas.

För att ett plagg ska kunna certifieras mÄste det ha en basfÀrg som uppfyller kraven pÄ fluorescens, en minimumyta av reflekterande material och korrekt placering av dessa reflexband. Fysiska egenskaper som draghÄllfasthet, vÀrmetÄlighet och mÄttstabilitet omfattas ocksÄ av standarden. Dessa krav sÀkerstÀller att alla varselplagg Àr lÀmpliga för de avsedda arbetsförhÄllandena.

Vilka olika klassificeringar finns i EN ISO 20471?

Certifieringen Àr indelad i 3 klasser, med klass 1 som erbjuder den lÀgsta skyddsnivÄn, klass 2 som en mellannivÄ och klass 3 som erbjuder den högsta nivÄn. Alla plagg ska mÀrkas med godkÀnd EN ISO 20471-ikon och korrekt klassnummer. Du kan se ett exempel pÄ hur detta ser ut nedan:

VELTUFFŸ - EN ISO 20471-mÀrke

Certifieringen Àr baserad pÄ ytans area av bÄde det fluorescerande materialet och reflexbanden. Det finns minimikrav för var och en av dessa enligt tabellen nedan:

 

Klass 1

Klass 2

Klass 3

Reflexband

0,10 kvm

0,13 kvm

0,20 kvm

Fluorescerande material

0,14 kvm

0,50 kvm

0,80 kvm

 

Klass 3-certifiering kan uppnÄs pÄ tvÄ sÀtt:

  1. Genom att bÀra ett individuellt plagg som uppfyller kraven för klass 3.
  2. Genom att anvÀnda 2 eller flera certifierade produkter som tillsammans uppfyller kraven för klass 3 baserat pÄ den totala ytan av fluorescerande och reflekterande material

En riskbedömning av förhÄllandena och riskerna för en viss arbetstagare bör anvÀndas för att faststÀlla vilken lÀmplig klass som krÀvs för rollen.

VELTUFFŸ Reflekterande varselklÀder

Vad Àr EN471?

EN471 Àr den gamla klassificeringsstandarden för varselklÀder som föregick EN ISO 20471 innan den trÀdde i kraft 2013.

NÀr EN ISO 20471 ersatte EN471 gjordes flera förbÀttringar av standarden. I den nyare standarden görs en tydligare Ätskillnad mellan olika typer av risksituationer, som anvÀndare sedan kan tillÀmpa pÄ sin egen situation för att faststÀlla vilken skyddsnivÄ de behöver. Avgörande Àr att kraven nu beror pÄ vilken del av kroppen plagget tÀcker, snarare Àn typen av plagg som var fallet i EN471. Det finns fem alternativ: endast överkropp; överkropp och armar; ben; överkropp och ben; och överkropp, armar och ben.

Kraven i klass 3 ökade ocksÄ med den nya certifieringen. Idag mÄste klass 3-plagg idag tÀcka överkroppen och inkludera antingen hellÄnga Àrmar eller dito byxben. Om en Àrm döljer en del av ett reflexband pÄ överkroppsdelen av ett plagg, mÄste reflexband placeras pÄ Àrmarna. För varselplagg med korta Àrmar gÀller att om Àrmen skymmer ett reflexband pÄ överkroppen, mÄste det enligt standarden nu ocksÄ finnas reflexband runt Àrmarna.

Eftersom certifikaten Àr giltiga i 5 Är, bör du, om du fortfarande anvÀnder plagg som Àr certifierade enligt EN471, se till att de ersÀtts med varselklÀder som Àr certifierade enligt den nya standarden.

Hur ska jag sköta om mina varselklÀder?

Du mÄste tÀnka pÄ att testning och certifiering för EN ISO 20471 görs innan du anvÀnder plaggen. Efter hand kommer plaggen att bli smutsiga, tvÀttas ofta och funktionen kommer att bli sÀmre. DÀrför mÄste du byta plagg relativt ofta för att de ska fortsÀtta att uppfylla kraven.

De flesta varselplagg har en maximal livslĂ€ngd pĂ„ 25 tvĂ€ttar (vissa har mer, och detta bör anges pĂ„ etiketten). Överdrivet tvĂ€ttande kan leda till att plagget inte lĂ€ngre uppfyller sĂ€kerhetskraven. Å andra sidan Ă€r det viktigt att tvĂ€tta varselklĂ€der tillrĂ€ckligt ofta, eftersom flĂ€ckar och smuts ocksĂ„ minskar plaggets synlighet.

Kan jag placera en logotyp pÄ mina varselklÀder?

Även om varselklĂ€der Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att marknadsföra och skapa igenkĂ€nnande för ditt företag, bör arbetsgivare vara försiktiga nĂ€r de placera loggor pĂ„ varselklĂ€der.

PÄ grund av kraven pÄ en minimi-yta för reflekterande och fluorescerande material (tabellen ovan) kan certifieringen av dina plagg pÄverkas om du modifierar dem pÄ nÄgot sÀtt. Alla delar av bakgrundstyg eller reflexdetaljer som tÀcks av företagsnamn eller liknande kommer inte att tas med dÄ minimi-arean berÀknas.

Om möjligt, anvÀnd loggor i reflexmaterial, eller försök att placera ditt företagsnamn pÄ kontrasttyget sÄ att synligheten inte pÄverkas och sÀkerhetsstandarder för varselplagg fortfarande uppfylls.

Var ocksÄ medveten om att Àndring av plagg, till exempel förkortning av byxlÀngden, ocksÄ kan minska arean av det fluorescerande materialet och pÄverka plaggets klassificering.

VELTUFFŸ - Placering av företagets logotyp

Workwear guide

Utvalda produkter

Full Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DKFull Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DK
Fleecejacka med hel dragkedja
+2
+1
FörsÀljningspris508 SEK
Protex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DKProtex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DK
Protex1 stretchbyxor
+1
FörsÀljningspris1 262 SEK