Understanding Cold Weather Clothing Protection - VELTUFFÂź DK

Översikt:

MÄnga yrken innefattar arbete i kyla, allt frÄn utomhusarbete i kalla vÀderförhÄllanden till inomhusarbete i frysar för förvaring av livsmedel. LÀmpliga klÀder mÄste ha en rad egenskaper för att göra det möjligt för bÀrarna att utföra sitt arbete effektivt och sÀkert. KlÀderna mÄste vara lÀtta (sÄ att de inte hindrar bÀraren) och tillrÀckligt isolerande (i potentiella temperaturer sÄ lÄga som -50 °C) för att hÄlla bÀraren lagom varm. ArbetsklÀderna ska ocksÄ ha en viss grad av ÄnggenomslÀpplighet för att förhindra att fukt samlas innanför plagget.

KlĂ€der som pĂ„stĂ„s skydda mot kyla omfattas av förordningen (EU) 2016/425 om personlig skyddsutrustning. Produkter mĂ„ste lĂ€mnas in för oberoende testning som utförs av tredje part och mĂ„ste ocksĂ„ ha ett EU-typintyg frĂ„n ett anmĂ€lt organ, sĂ„som SATRA, innan de fĂ„r sĂ€ljas i Europa. För att underlĂ€tta denna process har det europeiska standardiseringsorganet, CEN, publicerat den europeiska standarden EN 342:2017 – ”SkyddsklĂ€der. Hela drĂ€kter och plagg till skydd mot kyla".

Dessa tester utförs endast pĂ„ klĂ€desplagg och Ă€r inte testade för skyddsskormössor eller arbetshandskar.

  Att förstÄ parametrarna i EN342:

  KlÀder som gör ansprÄk pÄ att uppfylla kraven i EN 342:2017 ska mÀrkas med piktogrammet nedan. Vid sidan av piktogrammet mÄste det finnas information om prestanda som registrerats i de olika EN 342-testerna, t.ex. vÀrmeisoleringsvÀrden, klassificering av luftgenomslÀpplighet och, i förekommande fall, klassificering av motstÄndskraft mot vattengenomtrÀngning.

  VELTUFFÂź EN342 VĂ€rmeisolering

  VĂ€rmeisolering

  VÀrdet indikerar plaggets vÀrmeisolering i (m2.K/W), dÀr ett högre tal indikerar mer robusta isoleringsegenskaper.

  • Kyla (-5 °C)
  • Kylförvaring (-25 °C)
  • Frysförvaring (-40 °C)

  LuftgenomslÀpplighet

  Detta betecknar ett plaggs andningsbarhet, dÀr 1 Àr den högsta och 3 Àr den lÀgsta. En hög luftgenomslÀpplighet möjliggör tillrÀckligt med torr avdunstande vÀrmeförlust, vilket Àr nödvÀndigt för att hÄlla dig lagom varm

  VattenmotstÄnd

  FaststĂ€ller vattentĂ€thetsegenskaper – detta Ă€r valbart eftersom klĂ€der som bĂ€rs vid temperaturer under noll inte behöver vara vattentĂ€ta.

  VELTUFFŸ Vadderad vattentÀt vinteroverall

   

   

   

   

  EN342-certifierad

  Vadderad vattentÀt vinteroverall

   

   

   

   

   

   

  Exakt vilka Àr testerna för EN 342?

  Huvudtestet i EN 342 anvÀnder en uppvÀrmd provdocka för att testa ett plagg. Syftet med detta test Àr att faststÀlla plaggets fullstÀndiga vÀrmeisoleringsförmÄga. Dockan klÀs först i underklÀder som anges i standarden, sedan klÀs den i testplagget. Under provningen vÀrms provdockan upp till och hÄlls vid en angiven temperatur över omgivningstemperaturen. Termisk isoleringsförmÄga faststÀlls med hjÀlp av den eleffekt som krÀvs för att bibehÄlla de olika sektionerna av dockans yta (överkropp, armar, ben etc.) vid denna konstanta (förhöjda) temperatur.

  Det resulterande vÀrdet pÄ isoleringseffekten anvÀnds för att klassificera plaggets prestanda. Den kan ocksÄ anvÀndas för att uppskatta den maximala anvÀndningstiden baserat pÄ bÀrarens aktivitetsnivÄ, omgivningens temperatur och klÀdernas isoleringsvÀrde. Dessa riktlinjer för anvÀndningstiden finns i en informativ bilaga till standarden.

  Andra tester som krÀvs enligt EN 342:2017 inkluderar mÀtning av luftgenomslÀpplighet (för bedömning av materialets vindmotstÄnd) som klassificeras med hjÀlp av tester som utförs pÄ plaggets minst luftgenomslÀppliga skikt.

  Ett valfritt test Ă€r vattenmotstĂ„nd. KlĂ€der som gör ansprĂ„k pĂ„ att ha denna valfria egenskap mĂ„ste ocksĂ„ vara andningsbara och klara ett test av Ă„nggenomslĂ€pplighet hos samtliga tyglager tillsammans – det vill sĂ€ga, yttertyg, isolering och foder.

  Standarden innehÄller Àven krav pÄ yttertygets styrka, mÄttstabilitet vid rengöring, flexibilitet hos belagda tyger (-50 °C) och oskadlighet.

  Workwear guide

  Utvalda produkter

  Full Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DKFull Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DK
  Fleecejacka med hel dragkedja
  +2
  +1
  FörsÀljningspris508 SEK
  Protex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DKProtex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DK
  Protex1 stretchbyxor
  +1
  FörsÀljningspris1 262 SEK