What Do Glove Protection Ratings Mean? - VELTUFFÂź DK

Översikt:

HÀnder utsÀtts för mÄnga risker pÄ arbetsplatsen. Oavsett om du hanterar smÄ delar eller utför tungt arbete riskerar mÄnga arbetstagare att drabbas av skador sÄsom skÀrsÄr och skrÄmor pÄ hÀnderna. Det Àr dÀrför viktigt att identifiera och tillhandahÄlla de lÀmpligaste skyddshandskarna för den specifika uppgiften.

Om du fattar fel beslut kan det vara lika farligt som att inte bÀra nÄgot skydd alls för hÀnderna. Att bÀra skyddshandskar kan, oavsett avsedd anvÀndning, i sjÀlva verket leda till att en arbetstagare kÀnner sig sÀker och dÀrför blir oförsiktig och dÀrmed Ànnu mer utsatt. Dessutom kan skyddshandskar som Àr olÀmpliga för en uppgift ocksÄ minska fingerfÀrdigheten eller fastna i maskiner.

Vad Àr EN 388:

EN 388 Àr den europeiska sÀkerhetsstandarden för skyddshandskar mot mekaniska risker, som har uppdaterats flera gÄnger under Ären. PÄ grund av förordningen om personlig skyddsutrustning (EU) 2016/425 har det sedan den 21 april 2019 varit olagligt att slÀppa ut handskar för mekaniskt skydd pÄ EU-marknaden som inte har certifierats enligt den senaste utvecklingen (det vill sÀga EN 388:2016+A1:2018). För att hjÀlpa anvÀndare och sÀkerhetsansvariga att faststÀlla skyddsnivÄn för ett par handskar anvÀnder EN 388:2016 indexvÀrden för att bedöma handskars prestanda vid skydd mot olika mekaniska risker. Dessa inkluderar slitstyrka, skÀrmotstÄnd, rivhÄllfasthet, punkteringsmotstÄnd och slagtÄlighet.

Diagrammet nedan visar mÀrket för EN 388. Nedanför symbolen visas fyra siffror och en eller tvÄ bokstÀver, som anger handskarnas testprestanda mot var och en av riskerna.

VELTUFFÂź EN 388 Handsk-specifikation

För handskar som uppfyller kraven i EN 388 ska handskens mekaniska egenskaper anges i ett piktogram, följt av respektive prestandanivĂ„ för varje mekaniskt test (enligt ovan). Det första talet motsvarar slitstyrka, det andra skĂ€rmotstĂ„nd mot cirkelformad klinga, det tredje rivhĂ„llfasthet, det fjĂ€rde punkteringsmotstĂ„ndet och det femte tecknet (en bokstav) det raka skĂ€rtestet. Om antingen det cirkelformada skĂ€rmotstĂ„ndstestet eller det raka skĂ€rtestet inte har utförts ska ett ”X” anvĂ€ndas i stĂ€llet för testresultatet. Dessutom fĂ„r en mĂ€rkningskod ”P” lĂ€ggas till för handskar som uppfyller kraven pĂ„ slagtĂ„lighet enligt EN 388:2016+A1:2018. För de första fyra testerna Ă€r det brukligt att ange ”0” nĂ€r nivĂ„ 1 inte kan uppnĂ„s. Piktogrammet fĂ„r inte anvĂ€ndas om handsken inte uppnĂ„r minst nivĂ„ 1 eller nivĂ„ A för minst en skyddskategori.

Att förstÄ mÀrket EN 388:

Test NivÄ 1 NivÄ 2 NivÄ 3 NivÄ 4 NivÄ 5
Slitstyrka (antal cykler) 100 500 2 000 8 000 –
SkÀrmotstÄnd mot cirkelformad klinga (index) 1,2 2,5 5,0 10,0 20,0
RivhĂ„llfasthet (N) 10 25 50 75 –
PunkteringsmotstĂ„nd (N) 20 60 100 150 –

Nedan visas hur de olika testerna utförs och hur prestationspoÀngen ges.

Slitstyrka

Det första talet i koden under EN 388 avser slitstyrka. Materialet i handskarna utsÀtts för slitning med sandpapper med ett visst faststÀllt tryck.

Fyra prestandanivĂ„er definieras i EN 388, frĂ„n ”nivĂ„ 1” (vilket motsvarar hĂ„l efter 100 till 499 cykler) till ”nivĂ„ 4”, dĂ€r hĂ„l inte uppstĂ„r före 8 000 cykler.

JÀmfört med EN 388:2003 har det skett en stor teknisk förÀndring av metoden för test av slitstyrka, med avseende pÄ valet av sandpapper. Test av slitstyrka utförs pÄ en Martindale-maskin dÀr provbitar av materialet (frÄn handskens handflata) monteras pÄ en rondell med bestÀmd storlek och vikt. Denna rondell flyttas sedan i en elliptisk rörelse över ett bord tÀckt med slipande material med kornstorlek 180 (en förÀndring frÄn 2003 Ärs version, dÀr kornstorlek 100 anges).
Fyra provbitar av materialet testas, dĂ€r provningsresultatet Ă€r det antal cykler som krĂ€vs för att slipa igenom materialet (”hĂ„l”). För stickade handskar Ă€r testet slutfört nĂ€r en trĂ„d gĂ„r av eller, för vĂ€vda tyger, nĂ€r tvĂ„ separata trĂ„dar gĂ„r av. PrestandanivĂ„n för ett enskilt material bestĂ€ms av det lĂ€gsta resultatet av de fyra proven. För flerskiktsmaterial (dĂ€r provexemplaret Ă€r tillverkat av flera icke sammanhĂ€ngande skikt) testas varje skikt separat och prestandanivĂ„n baseras pĂ„ summan av antalet cykler.

Slutförda omgÄngar

PoÀng för slitstyrka

8 000

4

2 000

3

500

2

100

1

FÀrre Àn 100

0

SkÀrmotstÄnd mot cirkelformad klinga

Detta innebÀr att en roterande cirkelformad klinga rör sig horisontellt fram och tillbaka över ett tygprov. En sammanlagd kraft pÄ 5 Newton anbringas uppifrÄn. Testet avslutas nÀr klingan har gÄtt igenom tygprovet och resultatet anges sedan som ett indexvÀrde.

Detta resultat bestÀms av det antal cykler som behövs för att skÀra igenom provet och berÀkna graden av slitage.

SkyddsnivÄn indikeras med ett tal mellan 1 och 5, dÀr 5 indikerar högsta skÀrskyddsnivÄ.

Antal cykler

Resultat för skÀrmotstÄnd

20

5

10

4

5

3

2,5

2

1,2

1

FÀrre Àn 1,2

0


RivhÄllfasthet

Detta test bedömer vilken kraft som behövs för att slita isĂ€r handskmaterialet. PoĂ€ngen ligger mellan 1–4, dĂ€r 4 Ă€r starkast.

Newton

PoÀng för rivhÄllfasthet

75

4

50

3

25

2

10

1

FÀrre Àn 10

0

PunkteringsmotstÄnd

Detta test undersöker vilken kraft som krÀvs för en punktering i materialet. PoÀngen visar materialets styrka, dÀr 4 Àr starkast och 1 Àr mjukast.

Newton

Resultat för punkteringsmotstÄnd

150

4

100

3

60

2

20

1

FÀrre Àn 20

0

SkÀrmotstÄnd (EN ISO 13997)

Detta nya test syftar till att bestÀmma motstÄndet hos sÀkerhetshandskarna genom att anbringa betydande kraft mot tyget i en enda rörelse snarare Àn i kontinuerliga cirkelformada rörelser som i kling-testet.

En kniv skÀr med konstant hastighet men ökande kraft tills den skÀr igenom materialet. Denna teknik gör det möjligt att exakt faststÀlla den minsta kraft som krÀvs för att skÀra provmaterialet med ett djup av 20 mm.

Newton

Resultat för skÀrmotstÄnd

30

F

22

E

15

D

10

C

5

B

2

A

Slagskydd (EN 13594)

Detta test Àr valfritt eftersom det endast Àr relevant för vissa typer av handskar. DÀrför Àr bokstaven P det sjÀtte och sista tecknet under mÀrket pÄ handsken; detta Àr vanligast för motorcykelhandskar. Handskar som inte mÀrks med bokstaven P innebÀr att det inte finns nÄgon utfÀstelse om slagskydd.

Vad Àr EN511?

Det europeiska testet för att bedöma vÀrmehandskar som erbjuder skydd mot kalla miljöer och köldrisker. 3 tester utförs för att bedöma handskarnas prestanda under kalla förhÄllanden. Ett poÀngkrav pÄ minst 1 i slitstyrketestet enligt EN 388 mÄste uppnÄs för att EN 511 ska fÄ utföras pÄ handsken.

Bilden nedan visar mÀrkets layout och var testresultaten visas.

VELTUFFŸ EN511 vÀrmehandskar

Att förstÄ EN511-mÀrket:

Exempelprodukt: GL8951

Resultat

Tester

0

0–4

MotstÄndskraft mot konvektiv kyla

2

0–4

MotstÄndskraft mot kontaktkyla

X

0–1

VattengenomslÀpplighet

MotstÄndskraft mot konvektiv kyla

Detta test Àr kopplat till testet Termisk isolering (ITR) mot konvektiv kyla. TestpoÀngen visar hur vÀl handsken isolerar och bevarar dina hÀnders temperatur mot omgivningens kalla luft.

Testet utförs genom att en skyltdockas hand placeras i en sluten kammare med en flÀkt som blÄser luft ovanför handsken vid en konstant temperatur pÄ 20°C. Den effekt som krÀvs för att upprÀtthÄlla skyltdockans handtemperatur mÀts för att faststÀlla resultatet. Ju större effekt som krÀvs, desto lÀgre Àr handskens termiska motstÄnd och desto lÀgre testpoÀng ges för MotstÄndskraft mot konvektiv kyla.

MotstÄndskraft mot kontaktkyla

Detta test Àr kopplat till handskens Termiska motstÄnd (R). Testet gÄr till sÄ att handskmaterialet placeras mellan tvÄ metallplattor som har olika temperatur. Under testet sÀnks bÄda plattornas temperatur för att mÀta handskmaterialets termiska motstÄnd.

Ju högre motstÄndet Àr, desto bÀttre isolerad Àr handsken mot kontaktkyla.

VattengenomslÀpplighet

Handsken blötlĂ€ggs i vatten i 30 minuter. Detta Ă€r ett godkĂ€nt eller underkĂ€nt test dĂ€r poĂ€ngen 1 ges om vattnet inte har trĂ€ngt in i handsken efter 30 minuter. PoĂ€ngen 0 ges om handsken misslyckas med att förhindra vattenintrĂ€ngning.  

AnvÀndarinstruktioner

JĂ€mfört med EN 388:2003 har EN 388:2016+A1:2018 nĂ„gra ytterligare krav pĂ„ anvisningar som ska medfölja handskarna. Om slagtĂ„lighet görs gĂ€llande mĂ„ste instruktionerna upplysa om vilken del av handsken detta avser, och understryka att skyddet inte gĂ€ller fingrarna. För handskar med rivhĂ„llfasthet pĂ„ nivĂ„ 1 eller högre mĂ„ste det finnas en varning om att dessa handskar inte fĂ„r bĂ€ras nĂ€r det finns risk för att de fastnar i rörliga maskindelar. Slutligen – för produkter dĂ€r prestandanivĂ„er anges för bĂ„da skĂ€rningstesterna ska detta uttalande inkluderas: "SkĂ€rtest som gĂ€ller cirkelformad klinga Ă€r endast vĂ€gledande medan testet av rakt skĂ€rmotstĂ„nd Ă€r referensprestanderesultatet."

Utvalda produkter

Full Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DKFull Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DK
Fleecejacka med hel dragkedja
+2
+1
FörsÀljningspris509 SEK
Protex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DKProtex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DK
Protex1 stretchbyxor
+1
FörsÀljningspris1 264 SEK