What Do Waterproof Clothing Ratings Mean? - VELTUFFÂź DK

Att vÀlja de bÀsta vattentÀta arbetsklÀderna för dig Àr viktigt. Denna guide beskriver klassificering av vattentÀta plagg, viktiga egenskaper som andningsförmÄga och tekniska uttryck för att hjÀlpa dig att hitta rÀtt jacka för din arbetsmiljö och dina arbetsförhÄllanden.

Klassificering av vattentÀta plagg

Hur vattentÀtt ett plagg faktiskt Àr beror pÄ dess klassificering. Ju högre klassificering, desto lÀngre kommer tyget att vara vattentÀtt.

Klassificering

Tryck

VĂ€der

 Upp till 2 000 mm

Vattenavvisande

Mycket lÀtt regn

 2 000 mm–5 000 mm

VattentÀt

LÀtt till medelhÄrt regn

 5 000 mm–10 000 mm

Mycket vattentÀt

MĂ„ttligt till kraftigt regn

 10 000 mm eller mer

Extra vattentÀt

Kraftigt regn


Egenskaperna hos varje plagg varierar, eftersom produkterna Ă€r utformade för olika behov, men de allra flesta av vĂ„ra vattentĂ€ta arbetsklĂ€der befinner sig i segmentet 5 000 mm–10.000 mm och lĂ€mpar sig sĂ„ledes för svĂ„ra vĂ€derförhĂ„llanden. Dessa mycket vattentĂ€ta arbetsjackor Ă€r ocksĂ„ andningsbara.

Hur testas vattentÀta produkter?

NivÄn av vattentÀthet testas med hjÀlp av ett vattenpelartest. I ett vattenpelartest spÀnns tyget under ett vattenfyllt rör med en diameter pÄ 1 tum. Detta observeras sedan under 24 timmar för att faststÀlla hur mÄnga millimeter vatten tyget hÄller för utan att det trÀnger igenom. Den nivÄ vid vilken vattnet börjar komma genom tyget Àr höjden pÄ vattenpelaren, som mÀts i mm. För att uppfylla den brittiska standarden mÄste tyget uppnÄ ett resultat pÄ mer Àn 1 500 mm.

VELTUFFŸ EN343 vattentÀta jackor

Vad Àr EN343?

EN343 Àr en klassificering för skyddsklÀder och anvÀnds dÀrför ofta för arbetsklÀder och som en alternativ klassificering för vattentÀta varselklÀder. Den europeiska standarden för skyddsklÀder (EN 343) klassificerar plagg som mÄste uppnÄ en miniminivÄ för skydd mot vÄt vÀderlek förutom vilket tyg som anvÀnds. Graden av vattentÀthet mÀts med ett vattenpelartest. Detta innebÀr att tyget utsÀtts för vatten med ett visst tryck. Klassificeringen anger hur högt vattentryck tyget hÄller för.

Hur mÀter man EN343?

Plagg testas i tvĂ„ kategorier: 

(X) förmÄga att skydda mot nederbörd, dimma och fuktighet.

(Y) mÀter andningsförmÄgan vid (X)

BĂ„de (X) och (Y) graderas i en av tre skyddsklasser som visas nedan:

(X) MotstÄnd mot vattengenomtrÀngning

  1. Minsta nivÄ av regnskydd
  2. MellannivÄ av regnskydd
  3. Högsta nivÄ av regnskydd

(Y) AndningsförmÄga

  1. Ej klassificerad som andningsbar enligt EN343
  2. Medelgod andningsbarhet
  3. Högsta nivÄ av andningsbarhet

VattengenomtrÀngning testas bÄde före och efter förbehandlingen, vilket inkluderar nötning, böjning och tvÀtt. Detta gör standarden EN343 svÄrare att uppfylla Àn den vanliga testen av vattentÀthet för icke skyddande klÀder.

Hur vet jag vilken vattentÀthetsnivÄ mina vattentÀta klÀder har?

Klassificeringen visas pÄ CE-mÀrkningen pÄ plaggets insida. Symbolen för EN343 visas tillsammans med de tvÄ siffrorna som visar resultatet för (X) och (Y). Exemplet nedan visar den högsta nivÄn av vattentÀthet och andningsbarhet.

VELTUFFŸ - EN343-mÀrke

Hur mÀts andningsbarhet?

Andningsbarhet (Y) testas i enlighet med ISO 11092. En hudmodell anvÀnds för att replikera mÀnsklig hud och mÀter motstÄnd mot ÄnggenomslÀpp, vilket frÄn början uttrycks som ett RET-nummer (Resistance of Evaporation of a Textile). Ju lÀgre RET-klassificering, desto större andningsbarhet, och desto högre klassificering kommer plagget att fÄ enligt EN 343. VattentÀta och andningsbara arbetsklÀder Àr viktigt i mÄnga yrken eftersom de skyddar mot vÀder och vind samtidigt som de Àr bekvÀma och hÄller bÀraren torr.

Hur fungerar vattenavvisande jackor?

Tyget som anvÀnds för vattenresistenta jackor Àr belagt med ett slitstarkt vattenavvisande skikt (Durable Water Repellency, DWR), eller ett liknande vattenavvisande skikt. Du kan se att en jacka Àr belagd med ett vattenavvisande skikt eftersom vatten bildar droppar pÄ tygets yta och rinner av. Vattenavvisande jackor Àr betydligt billigare, men de Àr vanligtvis mindre hÄllbara och kan behöva impregneras om oftare Àn andra vattentÀta jackor.

Vad Àr tejpade sömmar?

Ett plagg kan belÀggas med ett vattentÀtt skikt men ÀndÄ inte vara helt vattentÀtt. För att en jacka ska vara 100 % vattentÀt mÄste den ocksÄ ha tejpade sömmar. Tejpade sömmar Àr vÀrmeförseglade sömmar som förhindrar att vatten kommer genom sömmarna. Det Àr sÀrskilt viktigt att vÀlja en jacka med tejpade sömmar om du ska arbeta i kraftigt, lÄngvarigt regn.

Workwear guide

Utvalda produkter

Full Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DKFull Zip Fleece Jacket - VELTUFFÂź DK
Fleecejacka med hel dragkedja
+2
+1
FörsÀljningspris508 SEK
Protex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DKProtex1 Stretch Work Trousers - VELTUFFÂź DK
Protex1 stretchbyxor
+1
FörsÀljningspris1 262 SEK